Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimat

Norge rasar på FN:s lista – efter höga utsläppen

Sverige rankas som sjua när FN:s medlemsländer bedöms utifrån medellivslängd, utbildning och levnadsstandard i indexet HDI.

Samtidigt rasar Norge på listan – efter ett nytt index som inkluderar koldioxidutsläpp. 

Se Expressens intervju med FN-chefen Achim Steiner: ”Hållbarhet är avgörande för länders utveckling”
Foto: UNDP
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Varje år publicerar UNDP, FN:s organ för utveckling, rapporten Human Development Report. Där indexeras länder utifrån medellivslängd, utbildning och levnadsstandard, och deras framsteg kartläggs i ett ”Human Development Index”, HDI.

Sverige placerar sig på plats sju, vilket är en placering högre än 2019. Norge toppar listan, vilket också var fallet året innan.

I år firar rapporten 30-årsjubileum. I samband med det presenteras ett nytt globalt index, som också tar hänsyn till människans förhållande till planeten. HDI justeras, för att även inkludera de enskilda ländernas materialförbrukning och koldioxidavtryck.

Human development index

Siffrorna visar hur länderna rankas utifrån HDI. Inom parentes skrivs PHDI-rankningens skillnad jämfört med HDI.


Norge: 1 (-15)

Irland: 2 (1)

Schweiz: 2 (0)

Hongkong, Kina: 4 (Information saknas)

Island: 4 (-26)

Tyskland: 6 (-1)

Sverige: 7 (1)

Australien: 8 (-72) 

Nederländerna: 8 (-6)

Danmark: 10 (5)

Finland: 11 (-19)


Källa: UNDP, Human development report

Nytt index mäter framsteg i hållbar utveckling

Det nya indexet ”Planetary-Pressures adjusted HDI”, PHDI, rankar Sverige på plats 6 i världen över hållbar utveckling. I rapporten förklarar man indexet:

Om ett land inte utsätter planeten för någon negativ påverkan, så skulle dess PHDI och HDI vara lika, men PHDI faller under HDI om påverkan ökar”.

Indexet bör, enligt rapporten, fungera som ett sätt för enskilda länder att mäta sina egna framsteg över tid, och lyfta fram de länder som ”rör sig i rätt riktning, så att andra kan lära av dem”.

I år presenteras också ett nytt index, som mäter mänsklighetens utveckling i förhållande till planeten. Där inkluderas faktorer som materialförbrukning och koldioxidutsläpp.

Efter det nya indexet rasar Norge på listan – från första till 16:e plats. Norge det sjätte största klimatavtrycket i världen med 8,3 ton koldioxidutsläpp per invånare. 

På tisdagen kommer rapporten att officiellt presenteras under ett digitalt event, med Sverige som värdland tillsammans med UNDP. Kronprinsessan Victoria kommer att hålla ett öppningstal, innan bland annat Stefan Löfven tar till orda.

”Jag är mycket glad över att lansera FN:s 30:e globala utvecklingsrapport. Rapporten återspeglar inte bara länders agerande för att skapa välstånd för sina invånare utan även deras agerande i förhållande till påfrestningar på vår planet. Det är rätt och modigt av FN och något jag välkomnar” säger statsministern i ett uttalande.

Rapportens mätningar är tänkta att ses som ett alternativ till BNP, där andra faktorer spelar in än den ekonomiska aktiviteten i ett land.

Till exempel mäts ländernas jämlikhet, kvalitén på den mänskliga utvecklingen och kvinnors frihet. 

Sveriges långsiktiga mål är att inte ha nettoutsläpp av växthusgaser om 25 år
Hör Xi Jinping tala i FN om Kinas klimatmål

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.